Snøscooterslede

Ide: En pakkslede for snøscooter som er lett, enkel å ta med, uavhengig fjæring, god plass inni og som følger scooteren enkelt.

Utgangspunktet for ideen var et par bilder fra svenske varianter av mindre pakksleder som hadde liten plass og som hadde et skall av støpt hardplast. Lite rom for modding og tilpassing. Fjæring var det heller dårlig med .

Idemyldring: Pakkboksen skulle lages i glassfiber for å ha det sterkt nok og kunne forme fasong slik jeg ønsket og at beslag og innfesting av understell kunne tilpasses forma.

Starten

Pakkboksen skulle ha et eggeskallform og fasong, boksen skulle ha to deler, en underdel for innfesting av understell og en overdel som var lokket og som skulle kunne åpnes enkelt og inn og utlossing skulle være lett fra utsiden. For å tilpasse eggeformen ble det lagt ei stor plate kryssfiner 6mm i vann, siden platen var ca 2x2m som utgangspunkt så ble den lagt over trillebår og platen ble våtet med hageslange, etterhvert ble det såpass mye bue på platen at den sank delvis ned i trilleboren.

Spunter måtte lages for at platen skulle holde den buede fasongen etter den var blitt tørket. Disse ble saget som halvmåner og festet på lekter for å danne ei krybbe. Oppi krybba ble så den våte kryssfinerplata lagt etter et døgn, la noe tungt oppi plata for å presse den ned mot krybba, mye strammebånd ble brukt før et par lengder spikerslag ble brukt innvendig for å skru fast mot krybbevangene når ønsket fasong var på plass. Bakstykke og frontstykke manglet så bare en U var laget neddi krybba.

Utvendig ble krybba forsterket av mer material og spikerslag for å kunne sette fast for og bakstykke som ble skjært til av 6mm kryssfiner. Etter endt tørking som tok et par dager ble spikerslagene oppi krybba tatt bort og større skruer ble skrudd ned for å holde kryssfineren mot krybbevangene i den ønskede formen. Denne var nå tørr så finer holdt fasongen selv. Bunn av forma var grovlaget, det som gjenstår var å lage en smooth finish på innsiden og lage hjørnene avrundet både mot bakstykke og mot frontpartiet. Disse buene ble laget av tykkere plast som ble skjært til ca 2mm tykk som ble støpt fast med glassfiber, resten av forma ble og lagt glassfiber i og flere runder med pussing måtte til før siste finish ble to lag topcoat for å forsegle støpen og at den skulle være klar for å kunne brukes som støpeform for 5 skotersleder. Samme prosess for lokket ble gjort før formen var klar for å kunne støpes i.

Støpeprosess

Støpingen tok til i garasjen på høsten og det ble varmet opp til ca 16-18 grader. Forma ble klargjort for støping med først og bli polert med Jotun poleringsmiddel før slippmiddel ble malt i forma med pensel, nå var formene klar for støping.

Litt om mye og mye mer